LETI PESMA, LETI 2017

16 decembra, 2017

 

19. festival popularne muzike za decu Leti pesma, leti

 

 

U sobotu, 16. decembra 2017 sa početkom od 18:00 završio se 19. festival Leti Pesma, leti.

Na ovogodišnjem festivalu izvedeno je 12 novih slovačkih dečijih pop pesama.
na otvaranju festivala su se u ime organizatora obratili publici Anna Tomanova-Makanova, predsednica NSSNM, Milan Garašević, predsednik Opštine Kovačica i PhDr. Peter Prohacka, predstavnik Kancelarije za Slovake u dijaspori, koji je festival i otvorio .

Na ovogodišnjem festivalu su se takmičili kompozitori i tekstopisci iz Bačke Palanke, Bođana, Kulpina, Selenče i Kovačice, čije je pesme izvelo 12 mladih inerpretatora u pratnji Hora učenika osnovne škole „Mlada pokolenja“ Kovačica, predvođeni nastavnikom muzike u osnovnoj školi u Kovačici Pavlom Tomašom st.

Publika je birala svog najboljeg kompozitora i najboljeg interpretatora.
Najviše glasova dobila je pesma Striga, kompozitora Željka Suhaneka na tekst Marine Benke st. koju je otpevala Marina Benka ml. Valentina Halupa sa pesmom Rozlučka osvojila je nagradu publike.

Stručni žiri u sastavu: Mariena Stanković Krivak, profesor muzike i dirigent iz Bačkog Petrovca, Vladimir Kovač, profesor i muzičar iz Bačke Palanke i Ivan Babka, arhitekta i muzičar iz Kovačice i nastavnica slovačkog jezika i pisac Marija Kotvaš Jonaš iz Kovačice, koja je ocenila tekstove , dodelili su sledeće nagrade:
Prva nagrada, a takođe zlatnu plaketu NSSNM je osvojila pesma Zbogom autora Željka Suhaneka. Tekst je napisala i otpevala Valentina Chalupova iz Kovačica. Valentina je takođe osvojila prvu nagradu za izvođenje.
Druga nagrada za pesmu Hudie svrček osvojio je Kovačičan Pavel Tomaš ml. a treću nagradu žirija dobio je kompozitor Juraj Suđi ml. za pesmu Kvapky.

 

Drugu nagradu za interpretaciju dobila je Magdalena Kanja iz Selenče, i treću nagradu za interpretaciju osvojila je Adela Krošlak iz Bačke Palanke.

 

Zlatnu plaketu NSSNM za najbolji tekst na festivalu dobio je Michael Kanja za pesmu Kvapky, koju je otpevao Marek Škabla iz Selenče.

 

U revijalonm delu su nastupile gošće festivala Gabriela Svetlik i Gabriela Nosalj iz Kovačice.
Festival su moderirali Danka Toman i Jan Hrćan.
Scenario je napisala Svetluša Hlavač, koordinator Odbora za kulturu NSSNM.

Ovogodišnji festival su podržali : Kancelarija za Slovake u dijaspori, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Opština Kovačica, Osnovna škola „Mlada pokolenja“ Kovačica i Galeriji naivne umetnosti Kovačica.

Dvanaest novih kompozicija popularne muzike za decu moguće je dobiti u formi CD-a, za bliže informacije i ceni obratiti se na naš mail dkulture@gmail.com, ili telefone 013/661-112, 660-666

 

Više na našoj facebook stranici: